Сапфір — це пізньозимовий, врожайний, зимостійкий, транспортабельний, слабостійкий до хвороб сорт української селекції. Дерево середньоросле з плоско-округлою кроною. Плоди середні, кулясто-конічнної форми, вагою 140-190 грамів, жовто-зеленого кольору, приємного кисло-солодкого смаку.
Сорт виведений у 1958 році на Мліївській дослідній станції садівництва селекціонерами М.М. Ніконенком, В.Я. Чупринюком внаслідок схрещування гібридної форми 654 (Бойкен х Кальвіль сніговий) та Ренета Симиренка.
Опис якостей дерева
Дерево середньоросле з плоско-округлою середньозагущеною кроною. Тип плодоношення мішаний. Квітує в середні терміни. Життєздатність пилку 33-37%. Зимостійкість висока. Стійкість до парші низька, проти борошнистої роси середня. У пору плодоношення дерева вступають рано: на сіянцевій підщепі на четвертий-п’ятий, на карликовій М. 9 – на другий-третій рік, швидко нарощуючи товарну врожайність. Врожайність на насіннєвій підщепі 17 – 20 т/га, на вегетативних клонових підщепах до 40 т/га. Молоді дерева плодоносять регулярно, пізніше – з середньою періодичністю.
Опис плодів яблуні Сапфір
Плоди вище за середній розмір, вагою 140-190 грамів, одномірні, кулясто-конічні з широкоребристою верхівкою, жовто-зеленого кольору з розмитим малиновим рум’янцем на сонячному боці. Шкірочка середньої товщини, міцна, гладенька, зі слабим восковим нальотом. М’якоть біла, із зеленуватим відтінком, щільна, дрібнозерниста, ніжна, ламка, дуже соковита, приємного кисло-солодкого смаку, ароматна. Дегустаційна оцінка 4,3-4,4 бала. Знімальна стиглість настає в кінці вересня – на початку жовтня, споживча – в грудні. Транспортабельність середня. В холодильному сховищі плоди зберігаються до травня – червня. Придатні для споживання у свіжому вигляді, а також для різних видів технічної переробки.
Кращі запилювачі яблуні Сапфір:
- Айдаред
- Глостер
- Мавка
- Пламенне
- Росавка
Переваги сорту Сапфір:
Скороплідність і висока врожайність.
Недоліки сорту Сапфір:
Сприйнятливість до парші.