Груша Корсунська — це літній, десертний, врожайний, стійкий до парші, зимостійкий сорт Української селекції. Отримана від схрещування сортів Олександрівка х Улюблена Клаппа у 1934 р. Автор – І. Χ. Шиденко.
Сорт внесений до Державного реєстру сортів рослин України і допущений до використання в Лісостеповій зоні.
Опис якостей дерева
Дерево сильно і швидкоросле, з широко-пірамідальною середньої густоти кроною. Основні гілки рівні, довгі відходять від стовбура під кутом 50-55°. Пагони середньої довжини і товщини. Пагоноутворювальна здатність середня. Листя велике, темно-зелене, блискуче. Цвіте в середні строки. Плодоносить рясно і peгулярно, переважно на кільчатках і плодових прутиках.
Відзначається високою зимостійкістю: несприятливі зими з критичними температурами -30…-34°С переніс практично без ушкоджень. Квітки високостійкі до весняних заморозків. Стійкість до парші висока.
У плодоношення на підщепі лісова груша вступає на 6-7-й рік після садіння в сад. Знімальна і споживча стиглість плодів настає в середині серпня. У підвалах плоди зберігаються до вересня, в холодильниках 110 днів після знімання.
Опис плодів груші Корсунська
Плоди від середньої величини (вагою 120-150 грамів) до великих (200 грамів), привабливі на вигляд. Навіть за високих врожаїв (130-150 кг з дерева) зберігають свою середню величину. Зав’язуються вони по одному, часто по два. Форма їх широко-грушоподібна, з різким звуженням біля плодоніжки. Шкірочка тонка, але доволі щільна, під час дозрівання світло-зелена з жовтизною і ніжним рожевим або червонуватим рум’янцем на сонячному боці. Поверхня гладенька, з легким восковим нальотом. М’якоть біла, соковита, масляниста, солодка, високих смакових якостей. Дегустаційна оцінка залежно від умов вирощування 3,8-4,8 бала.
Запилювачі груші Корсунська:
- Улюблена Клаппа
- Вільямс
- Бере Жіффар
Переваги груші Корсунська
Висока зимостійкість, стійкість до парші, стабільна врожайність, хороші смакові якості плодів.
Недоліки груші Корсунська
Короткий період споживання.