Любава — це зимовий, врожайний, зимостійкий, стійкий до хвороб сорт Української селекції. Дерево помірної сили росту. Плоди великі кулясто-конічної форми вагою 150-200 грамів зеленувато-жовтого кольору кисло-солодкого смаку.
Опис якостей дерева
Дерева помірної сили росту, швидкоплідні. Плодоношення щорічне і щедре. Зимостійкість, стійкість до парші і борошнистої роси висока.
Опис плодів яблуні Любава
Плоди великі, масою 150-200 г, в окремі роки – 245 г, кулясто-конічні, приплюснуті, одномірні, зеленувато-жовті, з яскравим червоним смугастим розмитим рум’янцем на 1/3 плоду. М’якуш щільний, кремовий, високих десертних і смакових якостей, 4,3-4,7 бала. Знімальна стиглість плодів настає у другій-третій декадах вересня, споживча – в листопаді-грудні. Транспортабельність середня. Узвичайному сховищі зберігаються до лютого, в холодильній камері – до березня-квітня.
Переваги сорту
Придатність до інтенсивних технологій,скороплідність, високі зимостійкість, товарні та смакові якості плодів.
Недоліки сорту
При переобтяженні врожаєм плоди стають неодномірними, дрібнішають, у дощові роки вони і листя уражуються паршею.