Груша Райдуга — це зимовий, десертний, врожайний, стійкий до парші, зимостійкий сорт Української селекції.
Сорт отриманий від схрещування сортів Зимова мліївська х Улюблена Клаппа. Автори: А. О. Кучер, О. А. Спрягайло.
Опис якостей дерева
Дерево середньої сили росту, крона середньої густоти, пірамідальної форми. Тип плодоношення мішаний. Плодоносити на насіннєвій підщепі починає на 4-й рік після посадки, а на айві А на 2-3-й. Урожайний (до 20 т/га за схеми садіння 6 х 4 м на насіннєвій підщепі і до 28 т/га при 5 х 3 м). Плодоношення регулярне. Сорт стійкий до ураження збудником парші та білої плямистості, високозимостійкий. Термін споживання грудень-березень.
Опис плодів груші Райдуга
Плоди середні, видовжено-грушовидної форми, вагою 163-185 грамів. Основне забарвлення під час знімання плодів зелене, покривне оранжеве. Шкірочка гладенька, блискуча, суха на дотик.
М’якуш білий, ніжний, дуже соковитий, маслянистий, солодко-кислого смаку. Дегустаційна оцінка 4,8 бала.
Переваги груші Райдуга
Десертний смак, висока врожайність, стійкість до хвороб, морозостійкість.
Недоліки груші Райдуга
Плоди середнього розміру.