Яблуня Симиренківець

Симиренківець — це зимовий, врожайний, посухостійкий, скороплідний сорт Української селекції. Дерево сильноросле, з округлою кроною. Плоди середніх розмірів, пласко-округлої форми, вагою 140 – 210 грамів, світло-зеленого кольору кисло-солодкого смаку.

 

Сорт одержаний у Інституті помології ім. Л. П. Симиренка НААН як результат схрещування гібридного сіянця 564 (Бойкен х Кальвіль сніговий) із Ренетом Симиренка.

Яблуня сорт Симиренківець

Опис якостей дерева

Дерево сильноросле, з широкоокруглою або розлогою середньозагущеною кроною. На насінневій підщепі у дорослому віці висота дерева може сягати 5 метрів. Нижні скелетні гілки відходять від стовбура під кутами 60-70°. Плодоносить на кільцівках і списиках. Цвіте в середньопізні строки. Життєздатність пилку висока – 60-69 %. В пору плодоношення на підщепі ММ 106 вступає на третій-четвертий, на сіянцях Антонівки звичайної – на п’ятий – шостий рік, швидко нарощує товарний урожай. Плодоносить щороку. Періодичність плодоношення виражена слабко. Урожайність 26-30 т/га. Зимостійкість недостатня, посухостійкість висока, стійкість проти парші та борошнистої роси середня.

Опис плодів яблуні Симиренківець

Плоди від середніх розмірів до великих, вагою 140—210 грамів, неодномірні, пласко-округлі, округлі або округло-конічні, світло-зелені з великою кількістю біло-зелених ледве помітних підшкіркових цяточок середньої величини та сизим нальотом. М’якоть біла, із зеленуватим відтінком, щільна, доброго кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка 4,3-4,5 бала. Шкірочка середньої щільності, тонка, гладенька, блискуча. Знімальна стиглість плодів настає наприкінці вересня — початку жовтня, споживча — у грудні. У сховищі плоди зберігаються до кінця січня, в холодильнику – до березня. Транспортабельність висока.

Кращі запилювачі яблуні Симиренківець:

  • Джонатан
  • Ровесник
  • Зоря Поділля
  • Рубінове Дуки

Переваги сорту яблуні Симиренківець:

Скороплідність, високі щорічна врожайність і товарні якості плодів.

Недоліки сорту яблуні Симиренківець:

Середня зимостійкість дерев, сприйнятливість їх до збудників комплексу грибних хвороб.

Прокрутка до верху